Kada ausinių naudojimas gali pakenkti ausiai?

Žmonės vis mažiau kalba apie klausos praradimą, susijusį su naudojimu ausines. Tačiau tai nereiškia, kad jie negali gali sukelti rimtų problemų mūsų klausai. Kiek tomas yra „daug apimties“? O svarbiausia – kaip apsisaugoti ir tuo pačiu toliau mėgautis gera muzika?

Klausos pažeidimo riba yra 85 dB

Dauguma ekspertų sutinka, kad riba, iki kurios galime nukentėti rimtas klausos pažeidimas jis yra apie 85 decibelus. Po ilgo 85 dB garsų poveikio greičiausiai pradėsime kentėti nuo klausos praradimo ar spengimo ausyse.

Ir nors mums atrodo 85 dB, tiesa ta, kad tai yra garsumas, su kuriuo nuolat susiduriame kasdieniame gyvenime. Vejapjovės ar perpildyti restoranai lengvai išleidžia apie 90 dB ar net daugiau.

Tačiau nesijaudinkite, vakarieniauti sausakimšame restorane neapkursite. LOR specialistai patikslina, kad žmogaus ausis gali ištverti iki 8 valandų ekspozicijos esant 85 dB garsui.

Kas nutiks tada, kai viršysime 85 decibelų ribą?

Klausydami muzikos, didžiausias garsumo limitas, kurio galime klausytis, yra ribojamas ausinių ir garso šaltinio derinys. Laimei ar deja, dauguma ausinių, mobiliųjų telefonų, stiprintuvų ir grotuvų derinių gali viršyti 85 dB barjerą.

Kai kurie šalmai gali pasiekti net 110 ar 120 decibelų. Esant tokiam galios lygiui, mūsų ausys gali tik atlaikyti ilga ekspozicija, ne ilgesnė kaip 60 sekundžių, prieš patiriant tikrai rimtą žalą.

Kaip matome, tolerancija garsumui tai nėra kažkas, ko mes galime matuoti tiesiškai. Taigi, esant 90 dB garsams, 4 valandų ekspozicijos pakanka klausos praradimui. Jei pakylame iki 95 dB, mūsų klausa truks ne ilgiau kaip 2 valandas. O jei pakelsime kartelę iki 110 dB, mūsų riba bus 1 minutė ir 29 sekundės.

Kaip galime išmatuoti ausinių dB lygį?

Šiuo metu mums tikrai įdomu, kaip galime žinoti ausinių skleidžiamus decibelus. Mums aišku tik tai, kad nenorime, kad jis viršytų 85 dB, tačiau bloga žinia ta, kad nėra kažkas, ką būtų galima lengvai išmatuoti.

Dauguma decibelų skaitiklių yra skirti aplinkos ar atviros erdvės, pavyzdžiui, restorano, pastato ar parko, tūriui apskaičiuoti. Tačiau garsas, sklindantis iš ausinių, projektuojamas tiesiai į mūsų ausį, o ne į kambarį. Todėl matuoklį galime dėti tiesiai prie ausinių, nors taip, gausime tik apytikslį rezultatą.

Be to, nebent jau turime namuose, kas išleistų 20 eurų decibelų matuokliui, kad gautų „apytikslį rezultatą“? Tokiu atveju galėtume įdiegti programą, pvz., garso lygio matuoklį arba garso analizatorių, tačiau rezultatas vis tiek būtų ne toks tikslus nei analoginio matuoklio.

Tiesą sakant, jei abejojame, ar mūsų ausinės su juostele arba į ausis įdedamos ausinės neviršija 85 dB, greičiausiai jos yra per garsios. Galbūt negalime tiksliai žinoti, kiek energijos sugeriame, bet šiek tiek daugiau dėmesio ir klausymosi įpročių koregavimas gali būti geriausias dalykas, kai reikia rasti garsumą, kuriuo jaučiamės patogiai.

Pažymėkite savo ribą

Vienas iš geriausių būdų valdyti garsumą yra nustatyti asmeninę ribą. Raskite garsumo lygį, kad būtų patogu klausytis muzikos. Ta riba gali būti pusė mobiliojo telefono garso juostos arba konkretus garsumo skaičius, jei turime skaitmeninę rezultatų suvestinę.

Jei naudojame srautinės muzikos programas, taip pat galime pereiti į nustatymus ir nustatyti garsumo apribojimus. Tai kažkas, ką šiandien galime rasti bet kurioje muzikos programoje. Pavyzdžiui, „Spotify“ tereikia įvesti „Nustatymas"Ir įsitikinkite, kad"Normalizuokite garsą“ jis suaktyvintas.

Kitas veiksnys, į kurį turime atsižvelgti, yra klausos nuovargis. Kuo daugiau muzikos (ar triukšmo) klausomės, tuo labiau pavargsta mūsų klausa. Dėl to atrodo, kad muzika skamba silpniau. O ką mes darome, kai muzika tyli? Žinoma, padidiname garsumą.

Padidinti garsą, kai mūsų ausys pavargsta, yra bloga idėja. Jei geros muzikos seanso metu pastebime, kad padidiname garsą, geriausia keletą minučių pailsėti.

Dėmesys kokybei, o ne kiekybei

Dauguma žmonių, kurie klausosi muzikos labai garsiai, todėl, kad nori įvertinti visas smulkmenas, o ne todėl, kad ausys kraujuotų. Todėl, jei turime ausines ar ausines, kurios skamba siaubingai, kai garsas mažas, galbūt turėtume pagalvoti apie įrangos tobulinimą.

Šia prasme visada geriau pasirinkti ausines su juostelenes jie paprastai siūlo geresnės kokybės garsą nei į ausį arba „ausinės“. Šiuo metu tikros kokybės ausines galime rasti nuo 100 eurų. Tai nėra pigus aksesuaras, tačiau tinkamai jais rūpinantis, jie gali tarnauti kelis dešimtmečius.

Jei ausines naudosime ten, kur daug žmonių arba triukšminga aplinka, greičiausiai norime ir ausinių su garso atšaukimas. Toks funkcionalumas daro stebuklus biuro aplinkoje ir panašiai.

Galiausiai, jei nenorime išleisti daug pinigų profesionalioms ausinėms, atminkite, kad visada galime išlyginti savo muzikos grotuvo garsą, kad gautume išsamesnį garsą.

Tu turi Telegrama įdiegta? Gaukite geriausią kiekvienos dienos įrašą mūsų kanalas. Arba, jei norite, sužinokite viską iš mūsų Facebook puslapyje.

Naujausios žinutės

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found